Tautas līdzekļi pret iesnām

Kā ārstēt iesnas un rūpēties par savu deguna veselību rudenīgā laikā? Ja arī tev gadījies saaukstēties, nav obligāti jāskrien uz aptieku pēc medikamentiem. Ja vien slimība jau nav "ielaista", mazināt deguna aizlikumu un iesnas iespējams, izmantojot dabas veltes, kas atrodamas teju katrā virtuvē.

Šajā rakstā apkopotas populārākās tautas metodes iesnu ārstēšanā un saaukstēšanās simptomu mazināšanai. Patiesībā tipiskākajai rudens likstai, ko mēs saucam par saaukstēšanos, kad galva dulla un deguns ciet, nav tieša sakara ar aukstumu. Parasti tā ir vīrusa infekcija, kam pacelt galvu licis pēkšņais vēsums un organisma aizsargspēju samazināšanās, izmirkstot, nosalstot vai izjūtot pārlieku lielu stresu. Stāstu par iesnām var iedalīt trīs stadijās. Pirmajā dienā, kad vīruss sācis savus kaitnieciskos darbus, deguna gļotāda kļūst izteikti sausa un gribas šķaudīt. Jau nākamajā dienā sāk veidoties ūdeņaini izdalījumi, un mēs saprotam, ka iesnas tomēr ir klāt. Tad ar katru nākamo iesnu dienu izdalījumi sabiezē, kļūst gļotaināki. Kad esam aptuveni četras dienas papuņķojušies, jau jūtama atlabšana. Citādi, ja vīrusa infekcijai pievienojas kāda baktērija - par to parasti liecina tas, ka iesnas nedēļas laikā nerimstas, - izdalījumi kļūst izteikti biezi, iegūst zaļganu nokrāsu.

Kā efektīvi ārstēt iesnas, ja aizlikts deguns?

Tautā par iesnām ierasts teikt tā: ārstē vai neārstē, pēc nedēļas tāpat pāries! Ja pavisam godīgi - kad parādījušās iesnas, tiešām var arī nelietot neko, jo mūsu organisms tomēr ir pietiekami stiprs, lai pats ar visu tiktu galā. Tikai - šāds scenārijs ir spēkā, ja ievērojam atpūtas režīmu. Pāris dienu pasēdēt mājās, dzert siltas tējas un stiprināt organismu ar dabas veltēm, nodoties patīkamām nodarbēm vai vienkārši laiskai atpūtai. Protams, dzīvē viss ir citādi - negribas kavēt skolu, darbu un sabiedriskās aktivitātes. Tādās reizēs nākas mazināt iesnu simptomus. Galvenais, ko alkstam, ir atbrīvot degunu, lai beidzot var brīvi elpot.

Skalo degunu ar sālsūdeni

No iesnām iespējams atbrīvoties, vairākas reizes dienā skalojot degunu ar sālsūdeni, kura sastāvā ir ceturtdaļa tējkarotes vārāmā sāls uz glāzi ūdens. Protams, tam nevajadzētu izmantot lavandas sāli.

Priežu skuju novārījums

Sakapā 100 gramus priežu skuju un aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens. Trauku ietin dvielī vai segā un nostādina pāris stundas, tad nokāš. Pēc garšas pievieno cukuru un pa mazam malciņam dienas gaitā izdzer. Pikantā ingvera tēja

Varbūt mūsu senči ingveru nepazina, taču mūsdienās pikantā ingvera saknes tēja ar medu un citronu kļuvusi par vienu no populārākajām tautas metodēm gan saaukstēšanās profilaksei, gan ārstēšanai. Sagriež nelielu gabaliņu ingvera saknes ripiņās, uzlej glāzi karsta ūdens, pievieno citronu un saldumiņam medu, un dzēriens gatavs. Pilnīgi visas tā sastāvdaļas iedarbojas pret saaukstēšanos.

Sildi kājas sinepju pulverī

Sena tautas metode ar kāju sildīšanu ūdenī, kam pievienots sinepju pulveris, joprojām ir efektīva. Šāda vanniņa ne tikai sasildīs, bet arī iedarbosies iekaisuma novēršanai. Ja rodas aizdomas par iesnām, pirmais solis ir sildīt kājas sinepju pulverī. Procedūru var atkārtot pat pāris reizes dienā, tikai uzreiz pēc tās jāatceras uzvilkt siltas zeķes.

Liepziedu tēja

Vakarā karsējot kājas vanniņā, jāizdzer krūze liepziedu tējas, pēc tam uzreiz jādodas pie miera. Pateicoties kāju karsēšanai un liepziedu tējai, tu kārtīgi izsvīdīsi. Nākamajā dienā iesnas būs vai nu pārgājušas, vai arī būtiski mazinājušās.

Piparu uzlējums

Pirms miega ieteicams kāju pēdas aptīt ar marli, kas samērcēta asā pipara uzlējumā un pa virsu uzvilkt vilnas zeķes.

Biešu vai burkānu deguna pilieni

Izspiež svaigu biešu vai burkānu sulu un pilina katrā nāsī pa diviem līdz trīs pilieniem trīs reizes dienā. Šādus "deguna pilienus" gan neiesaka lietot alerģiskiem cilvēkiem, jo stiprā sula var sakairināt maigo deguna gļotādu. Lai sula nebūtu tik kairinoša to var atjaukt ar ūdenī atšķaidītu medu.

Ārstniecības augu uzlējums

Pret iesnām palīdz karsts ceļmallapu, meža zemeņu lapu un asinszāles uzlējums – 2 ēdamkarotes jebkuru no šīm ārstniecisko augu drogām aplej ar glāzi karsta ūdens un nostādina 30 minūtes, nokāš un dzer 2–3 reizes dienā pa pusglāzei.

Tvaika inhalācijas

Lai attīrītu elpceļus no saaukstēšanās vīrusiem, visvienkāršākais veids ir tvaika inhalācijas. Ielej traukā karstu ūdeni, uzsedz sev uz galvas dvieli un elpo tvaikus.

Pilnīgi pietiek ar tīru ūdeni, taču papildu efektam inhalācijām parasti izmanto karst kumelīšu tēju vai kartupeļu ūdeni, kas palicis pēc to vārīšanas.

Tīram ūdenim var pievienot arī dažas piles skujkoku vai eikalipta ekstrakta.

Mentola ziede

Degungalu iesaka apsmērēt ar ”zvaigznīti”, Mentholatum vai jebkuru citu spēcīgu mentola ziedi. Tas atvieglo elpošanu, deguna gļotāda nesatūkst un vieglāk elpot, kā arī deguns iztīrās vieglāk. Karstas vanniņas rokām

Lai deguna gļotādā labāk cirkulētu asinis, lieti noder karstas vanniņas rokām – ūdens temperatūra pakāpeniski jāpaaugstina. To dara šādi: 10 minūšu laikā temperatūra tiek paaugstināta no 35 līdz 42 grādiem, arvien pielejot klāt karstu.

Sīpoli ar medu

Ja iesnas ir ļoti stipras, iesaka katras divas trīs stundas apēst ēdamkaroti sīpolus, sajauktus ar medu. Sīpoli, tāpat kā rutki un mārrutki, satur sinepju eļļu. Sagriežot šos dārzeņus, eļļa izdalās un iedarbojas kā antibiotika.

C vitamīns

Ar C vitamīnu bagāti dzērieni un augļi (citrusaugļi un mežrozīšu tēja) uzlabo organisma aizsardzības spējas. Ja esi apaukstējies, C vitamīns jālieto katru dienu (0,25 – 0,5 g).

Deguna dobumu un rīkli apstrādā ar streptocīdu

Karotē vienu tableti streptocīda saberž pulverī, un ar katru nāsi pēc kārtas iešņauc iegūto pulveri. To ir ērti darīt pa taisno no karotes, taču var arī no papīra gabala satīt trubiņu. Ieelpot streptocīda pulveri vajag tā, lai pulveris trāpītu arī rīklē.

Mitrini gaisu

Jo veselāka ir deguna gļotāda, jo mazāka iespēja uzņemt dažādus vīrusus. Viena no izplatītākajām problēmām ziemas sezonā ir pārāk sauss gaiss iekštelpās. Tas sausina un līdz ar to arī bojā deguna gļotādu, tādējādi padarot to uzņēmīgāku pret vīrusiem. Tāpēc apkures sezonā gaisu telpās ieteicams mitrināt – to var izdarīt ar specializētām gaisa mitrināšanas ierīcēm vai vienkāršākā variantā, uz radiatoriem izvietojot mitrus dvieļus.

Vēdini telpas

Telpu vēdināšanai ir svarīga nozīme, lai atbrīvotos no putekļiem telpā. Putekļi ir alergēns, un to uzņemšana caur elpceļiem pasliktina situāciju – savienojumā ar dažādiem vīrusiem tie mazina organisma aizsargspējas.

Līdzās šiem padomiem jāstiprina organisma imunitāte, ēdot ķiplokus, dzērvenes, bišu produktus, smiltsērkšķu ogas.

Ieteikumi, kā pareizi šņaukt degunu:

  • Aizspied vienu nāsi.
  • Elpo caur muti.
  • Pūt viegliem, īsiem pūtieniem, nevis ar spēku.
  • Atkārto tāpat ar otru nāsi.
  • Drīksti arī caur aizdeguni deguna saturu vilkt uz iekšu un izspļaut vai norīt.

Kad jādodas pie ārsta?

  • Ja sāk sāpēt piere, īpaši, noliecot galvu uz leju.
  • Ja sāp deguna blakusdobumi - jutīgs rajonā pie vaigu kauliem, zobiem, pie acīm.
  • Ja parādās dzeltenīgi zaļgani deguna izdalījumi ar strutu smaku.
  • Ja sākas temperatūras otrais vilnis - pirmās dienas bija, tad vairs nebija, bet vēlāk parādās atkal.
  • Ja jūtamas stipras galvassāpes.

1 komentārs | Komentēt

  1. Puņķutapa

    Padalīšos savā pieredzē. Esmu izgājusi cauri visiem loriem un visām zālēm. Vienu laiku sēdēju uz Nasonex, tad Vibrocil, nerunājot jau par tiem nejēdzīgajiem preparātiem, ko ieteica dakteri. Un beigu beigās nonācu pie tautas medicīnas, sāku izprast apkārtējo ietekmi, sevi, pārtiku u.tml. Tā nu nonācu līdz tam, ka ēdu veselīgāk, vairāk staigāju, rūdos un ziemā roņoju. Man iesnas vairs nemetas klāt, tās baidās no manis. Nu jau kadus 5 es vispār neesmu apaukstējusies. Jā, vēl pirts, tās arī palīdz savest sevi kārtībā. Esiet veseli un nepuņķojaties.

Atstāt komentāru




Kāpēc NAUDASKOKS kredītu salīdzināšana?

Ietaupi naudu salīdzinot

Palīdz ietaupīt naudu

Izmanto salīdzināšanu par brīvu

Viss ir par brīvu

Izvēlies dažādus kredītu veidus

Dažādi kredītu veidi

Lasi reālas klientu atsauksmes

Reālas klientu atsauksmes